021-55795002 info [att] tashilgar [dott] net
۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
فلسفه تعلیم و تربیتفلسفه تعلیم و تربیت شخصی

۱۰ سوال برای طراحی فلسفه تعلیم و تربیت شخصی

فلسفه تعلیم و تربیت شخصی
7.09Kبازدید

مدت مطالعه: ۴ دقیقه

معلمان و تسهیلگران آموزشی ضمن گذراندن دوره‌های آموزشی مورد نیاز لازم است یک فلسفه تعلیم و تربیت شخصی برای خود طراحی کنند. این فلسفه تعلیم و تربیت شخصی اصولی است که به آن‌ها در مواجهه با سوالات و مسائل آموزشی کمک می‌کند. سوالات و مسائل مختلفی مثل بهترین شکل یادگیری دانش‌آموزان، نقش معلم در کلاس، مدرسه و جامعه و … که برای هر کسی مطرح می‌شود.

فلسفه تعلیم و تربیت شخصی یک سند ضروری و مهم است، زیرا شخصی‌ترین افکار و عقاید شما را در مورد آموزش را بیان می‌کند. این فلسفه نقش مهمی در زندگی بسیاری از معلمان و تسهیلگران آموزشی دارد و نه تنها ابزار مناسبی برای تدریس بهتر است بلکه به معلمان در یافتن شغل مناسب و پیشرفت شغلی نیز کمک می‌کند.

مبانی فلسفه تعلیم و تربیت شخصی

  • فلسفه تعلیم و تربیت شخصی به دیدگاه معلم از هدف آموزش و نقش آن در جامعه اشاره دارد.
  • سوالات مربوط به فلسفه تعلیم و تربیت شخصی به مواردی مثل دیدگاه معلم در رابطه با نقش معلم، دیدگاه معلم در رابطه با نحوه یادگیری بهتر دانش‌آموزان و اهداف اصلی آن‌ها برای دانش‌آموزان اشاره دارد.
  • فلسفه تعلیم و تربیت شخصی معلم باید در جلسه مصاحبه شغلی مورد نظر قرار بگیرد و در رابطه با آن به دانش‌آموزان و والیدن اطلاع‌رسانی شود.

سوالاتی که باید در نظر گرفته شود.

زمان نوشتن سند فلسفه تعلیم و تربیت شخصی، نه تنها به سبک مدیریت کلاس خود بلکه در مورد اعتقادات و باورهایتان در مورد آموزش نیز فکر کنید. از سبک‌های متفاوت یادگیری و تدریس گرفته تا نقش معلم در کلاس، سؤالات زیر را در نظر بگیرید تا به شما در طراحی و تدوین فلسفه خود کمک کند. پاسخ‌های نمونه نیز به هر سوال داده شده است.

  1. به نظر شما هدف اصلی آموزش در جامعه چیست؟ شاید پاسخ دهید که فکر می‌کنید آموزش و پرورش محرک اصلی تحول، پیشرفت و برابری در جامعه است.
  2. مشخصا نقش معلم در کلاس چیست؟ نقش معلم در کلاس استفاده از ساختارها و دستورالعمل‌هایی برای کمک به دانش‌آموزان در یادگیری و کاربرد مفاهیم در ریاضی، انگلیسی و علوم است.
  3. به نظر شما دانش‌آموزان چگونه به بهترین شکل یاد می‌گیرند؟ دانش‌آموزان در فضای صمیمی و حمایت‌گر به بهترین شکل یاد می‌گیرند. وقتی که آن‌ها ببینند معلم واقعا به آن‌ها و موفقیت‌شان اهمیت می‎دهد و توجه می‌کند.
  4. عموما اهداف شما برای دانش‌آموزان چیست؟ اهداف اصلی یک معلم این است که به دانش‌آموزان کمک کند تا دریابند چه کسانی هستند و چگونه می‌توانند در خدمت جامعه خود باشند.
  5. به نظر شما معلم اثرگذار چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟ یک معلم اثرگذار باید آگاهی و پذیرش اجتماعی-فرهنگی نسبت به خود و دیگران داشته باشد.
  6. آیا اعتقاد دارید که همه دانش‌آموزان می‌توانند یاد بگیرند؟ یک معلم خوب مطمئناً معتقد است که هر دانش‌آموزی می‌تواند یاد بگیرد. نکته اصلی این است که درک کنید چه روش‌های آموزشی برای دانش‌آموزان بهتر کار می‌کند و سپس آموزش‌های لازم را برای نیازهای فردی هر دانش‌آموز ارائه دهید.
  7. معلمان چه چیزی به دانش‌آموزان خود مدیون هستند؟ معلمان به دانش‌آموزان خود اشتیاق (اشتیاق به موضوعاتی که به آن‌ها آموزش می‌دهند، اشتیاق به راهنمایی و آموزش دانش‌آموزان و اشتیاق به کمک به آن‌ها در کسب موفقیت) مدیون هستند.
  8. هدف کلی شما به عنوان یک معلم چیست؟ هدف کلی یک معلم چند وجهی است: اینکه یادگیری را لذت‌بخش کند و الهام‌بخش دانش‌آموزان برای کشف عشق به یادگیری باشد؛ یک کلاس سازمان‌یافته  و منظم ایجاد کند؛ از شفاف بودن انتظارات و منصفانه بودن ارزشیابی اطمینان حاصل کند؛ و بهترین روش‌های آموزشی موجود را ترکیب و استفاده کند.
  9. چگونه یک محیط یادگیری همه‌جانبه ایجاد می‌کنید؟ دانش‌آموزان شرایط اجتماعی، اقتصادی و پیشینه فرهنگی مختلفی دارند و از نظر توانایی شناختی و سبک‌های یادگیری بسیار متفاوت هستند. یک معلم باید تلاش کند تا برای ایجاد یک محیط یادگیری از روش‌های آموزشی مختلفی استفاده کند تا پیشینه‌های و توانایی‌های متفاوت را دربرگیرد.
  10. چگونه از روش‌های جدید، فعالیت‌ها  و انواع یادگیری در تدریس خود استفاده می‌کنید؟ یک معلم باید از به‌روزترین و اثرگذارترین روش‌ها و تحقیقات آموزشی آگاه باشد و از آن‌ها در تدریس خود استفاده کند.

فلسفه تعلیم و تربیت شخصی شما می‌تواند در نقش راهنمای شما در مصاحبه‌های شغلی عمل کند، در نمونه کار تدریس شما قرار بگیرد، و حتی با دانش‌آموزان و والدین به اشتراک گذاشته شود. بسیاری از مدارس از سند تعلیم و تربیت شخصی برای جذب معلمان و مدیرانی که فلسفه آن‌ها با رویکرد و فلسفه مدرسه هماهنگ است، استفاده می‌کنند. با این حال سعی نکنید این سند را طوری بنویسید که به نظرتان مدرسه مشخصی به دنبال آن است. سند فلسفه تعلیم و تربیت شخصی خود را طوری بنویسید که شما را همان‌طور که هستید و باور دارید، نشان دهد. معمولا مدارس به دنبال کسی هستند که در بیان افکار و باورهای آموزشی خود اصیل است.

نمونه سند فلسفه تعلیم و تربیت شخصی

یک سند کامل فلسفه‌ی تعلیم و تربیت شخصی باید یک پاراگراف مقدماتی، همراه با حداقل چهار پاراگراف اضافی داشته باشد. در واقع این سند یک مقاله کوتاه است. در مقدمه، دیدگاه نویسنده بیان شده است، و در پاراگراف‌های دیگر در مورد نوع کلاس‌هایی که نویسنده می‌خواهد ارائه دهد، شیوه تدریس نویسنده، روشی که نویسنده یادگیری را در کلاس تسهیل و دانش‌آموزان را ترغیب می‌کند، و هدف کلی نویسنده به عنوان معلم مطرح می‌شود.

متن سند تعلیم و تربیت شخصی شما ممکن است چنین جملاتی داشته باشد:

من معتقدم یک معلم از نظر اخلاقی موظف است با بالاترین انتظارات برای هر یک از دانش‌آموزان خود وارد کلاس شود. بنابراین معلم با فداکاری، استقامت و سخت‌کوشی کمک می‌کند تا هر دانش‌آموز به بالاترین ظرفیت خود دست یابد.

من قصد دارم تا ذهنی باز، نگرش مثبت و انتظارات بالا را به کلاس بیاورم. و اعتقاد دارم که من ثبات، صمیمت و سخت‌کوشی را به دانش‌آموزانم و جامعه مدیون هستم. و در نهایت امیدوارم که این ویژگی‌ها برای دانش‌آموزان الهام‌بخش باشند و در آن‌ها نیز وجود داشته باشد.

تکامل سند فلسفه تعلیم و تربیت شخصی شما

شما ممکن است فلسفه تعلیم و تربیت شخصی خود را به مرور زمان و طول حرفه خود تغییر دهید. بروزرسانی فلسفه تعلیم و تربیت شخصی شما مهم است تا اطمینان حاصل کنید این سند همیشه نظر فعلی شما در مورد آموزش را منعکس می‌کند. شما می‌توانید از این سند به عنوان ابزاری برای تمرکز روی اهداف خود استفاده کنید، روند رو به جلوی خود را حفظ کنید و با خود و کسانی که به عنوان معلم یا تسهیلگر آموزشی کار می‌کنید، صادق باشید.

منبع: thoughtco

۲ نظر

  1. خیلی سوالاتش خوبه، فکر می‌کنم هر معلمی نیاز داره هر چند وقت یکبار، مثلا سه ماهی یکبار، به این سوالات جواب بده برای خودش و بنویسه. ممنون.

    1. ممنون از اینکه مطلب رو خوندید. به نظر من هم همین طوره که نیازه هر چند وقت یک بار پاسخ هر معلم و تسهیلگر به این سوالات برای خودش و دیگران به روز بشه.

نظر دهید

سعید سمیعی

سعید سمیعی

نویسنده
داوطلب موسسه بهشت اندیشه‌های کودکان، تسهیلگر کودک